Инж. Петър Кънев – „Политиката не е хоби, тя е отговорност“

В листата на БСП за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври 2024 г. са включени 28 души. Това не е случайно, защото точно 28 е номерът на „БСП – Обединена левица” в изборната бюлетина, който социалистите, техните съмишленици и всички хора в Бургас и страната трябва да подкрепят с вота си, за да бъде направена решителна крачка в борбата с овладяната държава.

Това са думи на инж. Петър Кънев, водач на листата във 2-ри Многомандатен избирателен район – Бургас. На събрания пред избиратели в Бургаска област той изрази пълната си увереност, че коалицията на обединените леви сили ще има много добри резултати на предстоящите избори. Кънев е категоричен, че начело в държавата трябва да бъдат хора с твърда позиция, които да отстояват националния интерес.

„Дойде време за тежки решения, а нямаме лидери. Дано да се появят. Дано да вземат правилните решения, за да тръгне най-сетне България по своя път. Платформата, която „БСП – Обединена левица“ приехме – „100 решения за България“, е добра, разумна. Голяма част от тях са изпълними, но само ако успеем най-накрая да направим правителство. Впечатлен съм, че за пръв път от няколко пъти избори не само, че запълнихме листата в Бургаския избирателен район от 28 човека, но имахме и 3 резерви. Екипът ни е много силен. Случайни хора няма. Просто попълване по партийна квота няма. Всеки един от тези хора е заслужил мястото си в живота и уважението на колегите си“, заяви инж. Кънев в началото на предизборната кампания.

Обединението на лявото политическо пространство се случва за пръв път в демократичната история на страната след 1989 година. Не очакваме чудеса, но това е първата и решителна стъпка за възраждането на лявото мислене, за последователното провеждане на левите политики в интерес на обикновените хора в тази страна, е мнението на инж. Петър Кънев. Политиката не е хоби, тя е отговорност пред народа и страната, напомни той.

На срещите си с хората инж. Кънев коментира теми, свързани с войната в Украйна, в Близкия изток и други международни проблеми. Той изрази впечатленията си от провежданата кампания, която по според него протича в дух на позитивизъм.

Петър Георгиев Кънев е български инженер и политик от БСП. Народен представител на БСП в десет състава на  Народно събрание, включително настоящото. Председател е на Съюза на печатарската индустрия в България. Управител е на полиграфична група „Демакс“ и на „Инфо радио“. Заместник-председател е на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Съвсем наскоро, като бивш спортист, бе избран за вицепрезидент на националната волейболна федерация. В периода 2010 – 2011 г. е бил съветник на президента Георги Първанов по въпросите свързани с Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

Петър Кънев е роден на 18 декември 1953 г. в село Миладиновци (Ямболско), Народна република България. Завършва Математическата гимназия в родния си град, а след това отбива военната си служба в спортната рота на ЦСКА. В онези години Кънев играе волейбол, но решава, че е по-добре да заложи на образованието си и прекратява спортната си кариера. По-късно завършва Московския полиграфичен институт, след което се завръща в Ямбол и поема управлението на местната печатница. Става ръководител на програмата „Странджа Сакар“ за област Бургас.