И Пловдивската адвокатска колегия скочи срещу Сарафов

Пловдивската адвокатска колегия се обяви против единствената кандидатура за нов главен прокурор – тази на изпълняващия длъжността в момента Борислав Сарафов. Според втората по големина колегия в страната процедурата за избор на главен прокурор е фиктивна, а „единственият кандидат е с твърде дискусионни морални и етични качества и обществен авторитет“.

Адвокатите припомнят медийния конфликт между предишния главен прокурор Иван Гешев и Сарафов, който по това време бе негов заместник. Конфликтът се разрази осем дни след т.нар. „атентат“ срещу Иван Гешев, когато настоящият кандидат за поста изнесе пространно обяснение и „подробности“ от атентата и застрашените лица, от които по-късно се отрече.

Те отбелязват, че застъпват становището на Олга Керелска, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която казва, че „този скандал уронва по недопустим начин престижа на съдебната власт. Това, което става, е унизително и за прокурорите, и за съдиите като част от съдебната система в България.“

Пловдивските адвокати припомнят и сигнала на Сарафов до Висшия съдебен съвет с искане за отстраняване на Иван Гешев, в който той пише: „Познавам г-н Гешев и именно затова обявявам, че се страхувам за живота си“, и тогава помоли за охрана. „Тези изявления означават, от една страна, че г-н Сарафов е бил мълчалив наблюдател на погазването на закона от Иван Гешев вместо да изпълнява конституционно вменените му задължения на прокурор, а, от друга страна, ако така изложените от него твърдения са останали недоказани – че същият не изпитва скрупули неаргументирано да обвинява все още заемалия поста главен прокурор. До момента също така не са разсеяни съмненията за близостта на Борислав Сарафов с кръга „Осемте джуджета“, пише в позицията на адвокатската колегия в Пловдив.