Както може да се види на тазгодишния фестивал „Ерата на Водолея”

Четиринадесетото издание на фестивала „Ерата на Водолея” започна на 16 октомври 2024 г. в Бургас. До 20 октомври програмата му са включени дванадесет изяви – театрални, куклени, танцови спектакли, пърформанси, концерт, филм.

Този станал традиционен бургаски фестивал се провежда от 1997 година насам. Периодичността му в началото е била веднъж на две години, но отскоро се провежда ежегодно. И вече всяка година през октомври той представя по-различни от традиционните сценични форми, които бургазлии не могат да видят по време на театраллния сезон.

Началото бе поставено вчера, 16 октомври 2024 г., със спектакъла за възрастни по мотиви на музика на Бах „Резонанси на съня”; автор и режисьор – Владислава Джамбазова, композитор – Владимир Джамбазов, сценографията е на Емелияна Андонова-Тотева, а хореографията – на Росен Михайлов.

Какво предстои и което си заслужава да се посети?

Днес, 17 октомври 2024 г., от 19 ч. в Културен дом НХК, зала „Тончо Русев”, от квартет „Славей” (Светла Караджова, Анна Асенова, Ваня Вакари, Лилия Стоянова и гости) ще представи своя фолклорен концерт „Славей ми пее”.

А в 21 ч. в кукления театър любителите на антиутопиите ще зарадват сетивата си с пърформанса Saline Nebula, изпълнител Ел. Василева, по хореография на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, в партньорство с Ел. Василева.

На следващия ден, 18 октомври 2024 г., от 17:30 в Културен дом НХК, зала „Тончо Русев”, Танцовата компания „Дюн” ще представи своята композиция „Небе Земя” по хореография и режисура на Петя Стойкова.

А от 19 ч. на голямата сцена на ДТ „Адриана Будевска” зрителите ще могат да проследят театралния спектакъл „Луцифер” на Хосе Варлета в сценичния вариант на Николай Младенов.

Същия ден в 21 ч. в КЦ „Морско казино“, зала „Коджакафалията“, започва танцовият пърформанс „Танц и глас. Sound body” по идея и в изпълнение на Зорница Стоянова.

Интересната програма на фестивала продължава в 19 ч. на 19 октомври 2024 г., събота, в ДТ “Адриана Будевска”, голяма сцена, със съвременния танц и пърформънс „Еуфория на болестта” по концепция, режисура и хореография на Ива Свещаров и Вили Прагер, а от 20:45 ч. ще бъде представено танцовото произведение „Преди да изчезне” с участието на Жана Пенчева и Цветан Момчилов.

В последния ден на фестивала от 17 ч. в бургаския куклен театър ще бъде представен куклено-театралния спектакъл „Концертът” по идея и режисура Петър Тодоров.

От 19 ч. в Културен дом НХК, Зала „Тончо Русев“ Шарон Фридман ще представи танцовата си миниатюра „Go Figure“ по музика на Ноам Хелфер и с участието на  Шмуел Двир Коен, Томер Навот.

Последния спектакъл от фестивалната програма, който започва в 20 ч. същия ден в Културен дом НХК, зала „Тончо Русев“, е „Отражения”, автор и хореография Искра Проданова.