Касата и аптеките – в лют спор

От Българския фармацевтичен съюз (БФС) настояваме министър Галя Кондева да оттегли предложените промени в Закона за здравното осигуряване, засягащи фармацевтите, и да поеме ангажимент да не се обнародва наредбата с промените за изписване на лекарства преди да се договорят условията и начина на заплащане на аптеките. Това каза пред журналисти Димитър Маринов, председател на фармацевтичния съюз преди началото на среща между ръководствата на съсловната организация и на Националната здравноосигурителна каса. На срещата се очаква да продължат започналите вчера обсъждания на предложените промени в наредбата, според които се променя начинът на изписване на лекарства и начинът на заплащане на дейността на аптеките по отпускане на напълно заплатени от касата лекарства.

С предложените законови промени ще се отмени договорното начало между БФС и НЗОК, посочи Маринов. След вчерашната, 4 юли 2024 г., среща между БФС, служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, и.д. управителя на касата проф. Момчил Мавров имаше привидно конструктивен диалог, а след нея разбрахме за предложените промени в Закона за здравното осигуряване, с които на практика се слага край на договарянето, добави той. По думите му проектът за промени на закона обслужва изцяло интересите на касата.

След вчерашната среща и започналия диалог някои от аптеките се отказаха да подават предизвестията си за прекратяване на договорите си с Касата, но няколко часа по-късно някой не иска да има диалог, каза още Маринов.