Кои страни използват кирилицата?

В навечерието сме на един от най-светлите празници – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът изпълва гърдите ни с нескрита гордост, че „и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат” и ни кара да се замислим кои народи всъщност използват писмеността, завещана ни от двамата братя, които почитаме на 24 май. Кои държави си служат с кирилицата и подобно на нас честват деня на Св. св. Кирил и Методий като скъп, тачен и официален празник?

252 милиона души – това е приблизителният брой жители на различни страни по света, които си служат с кирилицата. 23 са държавите, които използват писмеността, създадена от Кирил и Методий. Пълният списък на тези държави, подредени по азбучен ред, е: България, Башкирия, Беларус, Босна и Херцеговина, Бурятия, Дагестан, Ингушетия, Кабардино-Балкарската република, Казахстан, Киргизстан, Македония, Марийската република, Монголия, Мордовската република, Русия, Сърбия, Татарстан, Тува, Черна гора, Таджикистан, Удмуртската република, Украйна, Чечня, Чувашката република.

Добре е да се знае, че броят на страните, използващи кирилица, е бил по-голям, преди да се разпадне СССР. След разпадането му от кирилицата в полза на латиницата са се отказали Молдова, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан. В близко бъдеще броят на страните, използващи кирилица, също се очаква отново да бъде редуциран, тъй като Казахстан планира започналия преход от кирилица към латиница да завърши през 2025 година.

Сред страните, използвали кирилица в недалечното минало, е и Румъния. Нито една от тези промени и преминаването на десетки някога, използвали кирилицата, страни към латиницата обаче не прави кирилицата нито по-малко значима, нито омаловажава делото на светите братя, които почитаме всяка година на 24 май.