Културен фестивал на младите в изкуството

Литература, изобразително изкуство, кино, музика и театрални работилници ще предложи петото издание на инициативата „Фестивал на младите в изкуството”, която ще се проведе в Бургас между 8 и 12 октомври 2024 г. За пръв път в програмата ще се включат артисти от Чешката република, съобщават от организаторите от филиала на Националната художествена академия в Бургас, общината и един от местните хотели.

Официалното откриване на поредицата от събития ще постави прожекция на филмите, създадени в работилницата на Театрален колеж „Любен Гройс“. Публиката ще може да ги гледа в Графична база „Тодор Александров“.

В следващите три дни на остров „Св. Анастасия“ ще има пленер. На 9 октомври в Центъра за съвременно изкуство и библиотека ще бъде прожектиран тазгодишният филм, създаден от киноклас в рамките на „София филм фест на брега“.

Сред акцентите е гостуването на театър Teatro-mikro от Бърно и постановката им Madremonte, която публиката ще може да гледа на 11 октомври в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. На 10 октомври Вероника Вшианска и Габриела Жената от чешкия театър ще водят вокален уъркшоп и работилница за театър с кукли в Младежкия международен център.

По традиция „Фестивал на младите в изкуството“ ще бъде закрит с представяне на нова арт инсталация и „Литературен купон“ с участието на изявени таланти от бургаските гимназии.