Къде ще са изборните секции в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи местата и държавите, в които има избирателни секции извън страната за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври 2024 г. Комисията публикува на сайта си решение, според което секциите ще са общо 710 в 57 държави.

От ЦИК уточняват, че в Украйна, Ливан, Израел, Иран секции няма да има заради военните конфликти и недобрата сигурност. В Турция отново ще се разкрият най много секции – 168 на брой, а в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия те са 112.

66 секции ще се разкрият в Германия и 64 в Испания. В САЩ ще има 53 секции, които ще посрещат нашите сънародници, в Италия – 27, а в съседна Гърция – 23.

Секциите зад граница са определени и на базата на подадените заявления за гласуване в чужбина, както и от постъпилата информация от външното ни министерство.

По актуални данни от ведомството се очаква да се получи съгласие от приемащите държави с разрешителен режим за произвеждане на изборите от държавите: Австрия – за секциите извън дипломатически и консулски представителства (ДКП), от Алжир, Босна и Херцеговина и за секциите извън ДКП – за Норвегия и Швейцария. Затова тези места са посочени за разкриване под условие до получаване на конкретно разрешително не по късно от 14 октомври 2024 г.

След мотивираното предложение на посолството ни в Баку, Азербайджан, е там да не се образува секция поради нецелесъобразност.

Република Чехия дава разрешение за секции само на територията на дипломатическото представителство, затова в Бърно, Ихлава, Либерес, Млада Болеслав и Пилзен също няма да се образуват секции.

Външното министерство на Германия пък дава съгласие за провеждане на предсрочни избори за български парламент само за конкретни места и адреси.