МВР подгони някои купувачи на гласове

С наближаването на местните избори в България темата за купуването и контролирането на гласове отново е в центъра на общественото внимание. МВР започна мащабни акции срещу тези незаконни практики, като вече са проведени десетки арести и разследвания в различни региони на страната. Властите се стремят да предотвратят влиянието на престъпни групи и местни олигарси върху изборния процес, особено в малките населени места  .

Купуването на гласове обикновено се осъществява чрез директни плащания на избирателите, но има и по-сложни схеми, включващи обещания за социални помощи, работни места или услуги след изборите. Друга, често използвана практика, е организирането на „посредници”, които събират лични карти или „напътстват” към определени кандидати и партии в деня на изборите .

Борбата с купуването на гласове е приоритет за правителството. Властите предупреждават, че опитите за манипулации могат да компрометират изборния процес и да подкопаят доверието в демократичните институции. Експерти и общественици също апелират за по-строги мерки и санкции срещу тези нарушения .

Според наблюдатели успехът на тези операции ще бъде от решаващо значение за изграждането на по-голямо доверие в изборния процес и за намаляването на апатията сред избирателите. МВР и прокуратурата са категорични, че ще продължат да следят за нарушения и в изборния ден, като гражданите са призовани да сигнализират за нередности .

Предстоящите избори на 27 октомври 2024 г. ще бъдат важен тест за способността на държавата да се справи с дългогодишния проблем на купуването на гласове и да гарантира честен изборен процес.