Международен симпозиум в Бургас

Като вече утвърдено събитие в календара на научните конференции в България и Европа, третият Международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина (BioInfoMed 2024) събра на едно място учени от нашата страна и от чужбина в Бургас. Събитието се провежда от 4 до 6 юли 2024 г. в Международния конгресен център в Бургас.

„Радвам се, че за трета поредна година в нашия град се открива този симпозиум. Поздравявам целия организационен комитет и всички, които участват с научни трудове. Впечатляващо е, че имаме 172 участници и 49 доклада. Бих желал да отбележа, че авторите на докладите, които обединяват много интересни теми, свързани с биология, медицина, изкуствен интелект, са екипи от опитни учени и млади изследователи. Считам за важно ние, които притежаваме по-голям опит в науката, да го споделяме с по-младите“, бяха думите на проф. д-р Христо Бозов, дм, ректор на университета „Проф. д-р Асен Златаров“ при откриването на събитието. Той добави, че университетът винаги ще подкрепя такива симпозиуми.

„Пожелавам  на този симпозиум да породи не само смислен обмен на опит, но и да провокира нови идеи. Дълбоко вярвам, че обединението на толкова много умове в областта на тази интегрирана наука ще помогне, поне отчасти, за отговор на предизвикателствата на нашето време“, каза Михаил Ненов, зам.-кмет „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики” в община Бургас.

Организатори на събитието са университетът „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, Изследователският институт Давос, Швейцария, Съюзът на учените в България, секция „Информатика“ и секция „Биомедицинско инженерство“. Международният симпозиум се провежда с подкрепата на община Бургас, фирма „Фот“ и Югоизточния дигитален иновационен хъб.

Всяка година интересът към форума расте и увеличава географията на участниците. Вече традиционно с доклади се включват учени от България, Мексико, Индия, Великобритания, Франция, Белгия, Полша, Турция, Норвегия, Великобритания, Мароко, Чехия, Швейцария и други страни.