Мощите на свети патриарх Евтимий I идват в София

По решение на Светия синод на Българската православна църква  и във връзка с интронизацията на новия български патриарх мощите на светия патриарх Евтимий Ι Търновски ще бъдат пренесени в София. Светинята ще бъде съпроводена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий – игумен на Троянския и на Бачковския манастир. Мощите ще бъдат посрещнати в събота – 29 юни 2024 г., в 11 часа пред катедралата „Александър Невски” и поставени до чудотворната икона на Майката Божия – „Достойно есть”, като по този начин новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Поклонението пред светите мощи на патриарх Евтимий ще се осъществи на 1 юли 2024 г., понеделник. Тогава новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си патриаршеска света литургия.

На 20 юни на свое заседание в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ избра трима епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил. Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои на 30 юни 2024 г.