„Моя прекрасна лейди“ отново в Бургас

След бляскавия емоционален премиерен спектакъл – на 2 август 2024 г., и чудесното второ представление  на 30 август 2024 г. на сцената на Летен театър – Бургас, наближава нова вълнуваща сценична изява на най-новата постановка на Държавна опера – Бургас. 60 години след световната премиера на един от най-популярните мюзикъли – „Моя прекрасна лейди“, с Рекс Харисън и Одри Хепбърн в главните роли – във филмовата версия, предстои представление на прочутото бродуейско заглавие на сцената на Бургаската опера – на 9 октомври 2024 г., сряда, от 19 часа.

Сюжетът на един от най‐изпълняваните мюзикъли в световен мащаб е не само забавен, но и носи така необходимата доза романтика, както и житейска философия. Всяка брънка на постановката, вградена в тъканта на сюжетната линия мисъл, всяка нота, дума фраза, дъх, усмивка и въздишка, всеки диригентски жест на безспорния майстор зад пулта – Иван Кожухаров, всяка режисьорска, сценографска, хореографска и костюмографска концепция, претворена в пиршеството на сцената – всичко е с ореола на бродуейски блясък и едновременно – театрална дълбочина и емоционална въздейственост.

Съставът на спектакъла на „Моя прекрасна лейди“ на 9 октомври е различен от премиерния. Превъзходни се очаква да бъдат отново всички солисти, както и артистите на Бургаската опера, певците  от хоровия състав, музикантите от чудесно звучащия оркестър – напълно в бродуейски стил, прекрасните балетисти, представили вихрени характерни танци, както и изискани шармантни валсове.

Билети за „Моя прекрасна лейди“ – на касата на Операта, каса „Часовника“, в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/miuzikal-0vrmq и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/moya-prekrasna-leydi-burgas-opera-652438/event.html?ca=10.

 

„Моя прекрасна лейди“ е класическо произведение, в което зрял мъж взима под крилото си момиче, непохватно и първично, и го моделира така, че накрая се влюбва в нея. Мюзикълът представя една стара история за трансформиращата сила на любовта, в която главна героиня е уличната екзотична цветарка с цветист лондонски диалект – Илайза Дулитъл. Хенри Хигинс, професор по фонетика, е възмутен от нейното произношение и се обзалага с приятеля си Пикъринг, че за шест месеца ще превърне Илайза в истинска дама, като я научи да говори правилно. Тя се съгласява на това предизвикателство, защото силно мечтае за по-хубава работа и това определено би й помогнало. Следват комични приключения, в които неподправената героиня едновременно вбесява и същевременно очарова своя учител, като се превъплъщава в ролята, която професорът й е възложил. С изминаването на времето Хигинс и Дулитъл се сближават, но тя отхвърля опитите му за обучение, остава вярна на себе си и обявява, че ще се омъжи за Фреди Ейнсфорд-Хил – беден и млад джентълмен. Накрая професорът печели облога, но осъзнава, че красотата на човек не се вижда на повърхността, а се крие дълбоко в неговата душа.