НАТО строи голяма военна база в Румъния

Военновъздушната база „Михай Когелничану” в Румъния носи името си от близкото село в чест на либерален политик от XIX век. Сега това място се превръща в най-голямата база на НАТО в Европа, която надминава дори базата „Рамщайн” в Германия.

Изграждането на базата ще струва 2,5 млрд. долара. Тя ще бъде на площ 2,8 хиляди хектара и нея ще могат да бъдат дислоцирани 10 000 военнослужещи. „Михаил Когълничану” ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, а също така модерни казарми и полигони. Това ще бъде истински военен град, защото се предвижда да има училища, болници, детски градини и магазини.

В близко бъдеще в румънската база ще се базира ескадрила от румънски самолети F-16, които наскоро бяха закупени от Норвегия, както и безпилотни самолети MQ-9 Reaper. Предвижда се във военния лагер да се извършва ротация на армията, авиацията и военноморските сили на НАТО от 32 страни. Базата се намира на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от окупирания Севастопол.