На 100-годишна възраст почина Лили Еверт – една от оцелелите от лагерите на смъртта

Преди дни, на 9 октомври 2024 г., на 100-годишна възраст почина Лили Еберт – една от последните, оцелели от нацистките концлагери. Родена като Ливия Енгелман на 29 декември 1923, тя е натурализирана  британска писателка, която в по-късния си живот става забележителна с мемоарите си и участието си в социалните медии и медийни изяви, документиращи живота й като оцеляла в лагерите на смъртта.

Правнукът й Дов Форман написа в социалната мрежа Х, че тя е починала малко повече от месец преди 101-ия си рожден ден. „Нейната история трогна милиони хора по света, напомняйки ни за устойчивостта на човешкия дух и опасностите от неконтролируемата омраза. Тя беше кралицата на нашето голямо, любящо семейство. Светлината, която блестеше толкова ярко, помръкна. Тя беше нашият герой“, написа още правнукът на писателката.

Лили Еберт е родена в Бонихад, Унгария, и е най-голямата дъщеря в еврейско семейство с шест деца. Когато е на 20 години, тя, майка й, по-малкитя й брат и трите й сестри са депортирани в концентрационният нацистки лагер Аушвиц-Биркенау. Майката на Еберт – Нина, по-малкият й брат Бела и по-малката сестра й Берта са били незабавно изпратени в газовите камери, докато тя и другите й две сестри – Рене и Пири, са били временно пощадени, тъй като явно е било преценено, че могат да работят в лагера. Четири месеца по-късно Еберт и двете й сестри са прехвърлени във фабрика за муниции близо до Лайпциг, където работят като роби.

След като е освободена от американската армия през 1945 г, Еберт намира оцелелите си сестри и заедно възстановят живота си. През 1953 г. Еберт се събира и с другия си брат, който също е оцелял в нацистки лагер. Семейството емигрира в Израел, където тя се жени и има три деца, преди да се установи в Лондон през 1967 г.

През 2021 г., по време на пандемията от COVID-19, със своя правнук Дов Форман Еберт е съавтор на бестселъра на Sunday Times „Обещанието на Лили: Как оцелях в Аушвиц и намерих сили да живея“, която включва предговор от принц Чарлз. Книгата е петкратен бестселър на Sunday Times и е най-добрата историческа книга на Waterstones за 2021 г. „Обещанието на Лили…“ също е трикратен бестселър на New York Times.

През 2021 г. Еберт и Форман са създали неин профил в платформата за споделяне TikTok, спечелвайки повече от милион последователи, на които Еберт отговаря на въпроси на хората за оцеляването през времето на Холокоста. Акаунтът на Ебърт и Форман сега има над 1,7 милиона последователи; той е получил над 25 милиона „харесвания“, а техните топ 5 най-популярни видеоклипа са гледани общо от над 50 милиона души.

Еберт и Форман са сътрудничили на правителството на Обединеното кралство, включително Министерството на образованието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и Министерството за повишаване на нивото, жилищно настаняване и общности, а през ноември 2020 г. в парламента на Обединеното кралство се изказват в подкрепа на Мемориала и учебния център на Холокоста в Обединеното кралство.

Портретът на Еберт е един от седемте, поръчани от принц Чарлз за кралската колекция в памет и почит към оцелелите от Холокоста. Когато картините са били изложени в Бъкингамския дворец, Еберт казва на Чарлз: „Срещата ми с теб е среща с всички, които загубиха живота си“. А Чарлз докосна рамото й и отговоря: „Но това е най-голямата привилегия за мен.“

Лили Еберт е наградена с Ордена на Британската империя и с унгарския Орден за заслуги за привличане на вниманието на хората по света към страшната история на Холокоста. Съболезнования към семейството и близките на жената изразиха крал Чарлз Трети и британският министър-председател Киър Стармър.

„Гордея се, че Обединеното кралство беше неин дом, където тя продължи да разказва на света за чудовищните зверства, на които е била свидетел, като постоянно напомняне за нашите и бъдещите поколения за дълбочината на покварата и злото, на които хората са способни, когато разумът, състраданието и истината биват предадени“, казва британският монарх в изявление, разпространено от Бъкингамския дворец.

Лили Еберт оставя след себе си дъщеря и син, 10 внуци, 38 правнуци и един праправнук. Семейството й съобщи, че възпоменателната служба ще бъде в Лондон, а писателката ще бъде погребана в Израел.