Нова измама със социални помощи с българска следа

Седемнадесет души са били арестувани вчера, 20 юни 2024 г., в Белгия в рамките на разследване за измами със социални помощи. Властите са блокирали и 105 банкови сметки. Част от присвоените пари са били изпратени в България. Белгийската прокуратура очаква съдействие от българските власти.

Мащабната измама е свързана с помощи за самоосигуряващи се лица, съобщиха от прокуратурата. Досега се знае за източени 1.5 милиона евро, но вероятно има и други суми. Съдебното разследване се фокусира върху престъпна организация, извършила тежка и организирана социална измама в голям мащаб, казва говорителят на белгийската прокуратура.

„Чрез система за кражба на самоличност се твърди, че лицата са получили незаконно статут на самоосигуряващо се лице. Така са взели обезщетения от държавата. В момента се оценява каква е вредата, която престъпната организация е причинила на белгийската система за социална сигурност. Твърди се, че част от присвоените пари са били прехвърлени в банкови сметки и инвестирани в недвижими имоти в България”, заяви говорителят.

В четвъртък полицията е извършила 20 обиска в региона на Брюксел и Антверпен и във Валонски Брабант. По време на претърсванията бяха открити около 15 000 евро в брой. България е запорирала недвижими имоти и е блокирала банкови сметки, по които са преведени парите.