Нова наредба разбуни фармацевтите

Втори ден продължава протестът на фармацевтите. Те са недоволни от проектонаредба на Министерството на здравеопазването, която предвижда промяна при отпускането на лекарства по Здравната каса. Фармацевтите припомнят, че нямат право да слагат надценки на медикаменти, които НЗОК заплаща изцяло. Тези лекарства обаче стават все повече, поради което браншът прогнозира масови фалити на обекти, чиято дейност е свързана именно с uасата.

Вчера много аптеки в страната спряха работа за два часа. Тази сутрин пък се масово управители на аптеки депозираха едномесечните предизвестия за прекратяване на договорите си с НЗОК.

Днес, 4 юли 2024 г., преди обяд от бранша се срещнаха с представители на Министерството на здравеопазването и НЗОК. На срещата се очерта и основният проблем – заради увеличения брой безплатни лекарства от началото на годината плащанията от здравната каса към аптеките са скочили драстично, а парите в касата може и да не стигнат. Вероятно тъкмо поради това Здравното министерство и касата искат да се приложи новата наредба.

На срещата стана ясно, че ще се търси решение на проблема. Разговорите продължават и утре.