Нов протест срещу постановката „Оръжията и човекът“

Ново недоволство има срещу спектакъла „Оръжията и човекът“, която Джон Малкович ще постави в Народния театър през ноември. Тя е по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу.

Общобългарският комитет „Васил Левски“ и Съюзот на офицерите и сержантите от запаса и резерва излязоха с декларация срещу пиесата. В нея се твърди, че: „Ще се вихри една гнусна подигравка с нашия народ и неговата армия.“ Според декларацията в спектакъла народът ни е представен като нецивилизован, прост, страхлив и нечистоплътен. „Осъждаме публичната гавра с нашия народ, подготвена от ръководството на Народния театър“, пише още в нея.

Действието на комедията „Оръжията и човекът“ се развива в България, като по-голямата част от героите са българи. В основата на сюжета е битката при Сливница по време на Сръбско-българската война през 1885 г. Шоу описва българите по не особено ласкателен начин – хора, които се къпят веднъж в живота и не четат.

Постановката била договорена в рамките на поредица от разговори между Малкович и директора на театъра Васил Василев и ще се играе през 2025 г. Това е първият от няколко предстоящи съвместни проекта между режисьора и театъра.

Ето целия текст на декларацията на Общобългарския комитет „Васил Левски“ и Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

„На 7 ноември т.г. Народният театър „Иван Вазов“ се готви да покаже пиесата „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу. Действието се развива на българска територия малко след разгрома на сърбите в Сръбско-българската война от 1885 г.

На първата ни сцена ще се вихри една гнусна подигравка с нашия народ и неговата армия. Сюжетната линия цели да убеди зрителя в „българската варварщина“, както пише в пиесата. В нея народът ни е представен като нецивилизован, прост, страхлив и нечистоплътен. Войниците ни – „ужасно пияни и подивели“ – нямали понятие как да се бият. Победили са случайно, благодарение на своето невежество.

Защо ръководството на Народния театър е решило да постави антибългарската пиеса е неясно. Независимо какви са били подбудите му, резултатът отвращава. При това премиерата е на 7 ноември – датата, на която младата българска армия разгромява сърбите при Гургулят и Сливница и ги прогонва от Отечеството! Съвпадението надали е случайно и може да се тълкува като опит за морален реванш на разбитите нашественици. Разбирай: да, сърбите бяха победени, но от едни варвари.

Ние, Общобългарският комитет „Васил Левски“ и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва осъждаме публичната гавра с нашия народ, подготвена от ръководството на Народния театър. За нас националното достойнство е висша ценност, която сме призвани да пазим. Призоваваме Народното събрание и Министерския съвет да се намесят и унизителната постановка да бъде незабавно свалена от националната сцена.“

Председател на общобългарския комитет „Васил Левски“ е Васил Василев – дългогодишен журналист, кореспондент на БТА в Париж, след 1989 г. – бизнесмен. Той изкупи откраднатите елементи от паметника на Левски в София и създава детски патриотични организации „Млади възрожденци“ в цялата страна. Всяка година на 19 февруари тези деца стоят на пост с пушки пред паметника на Апостола.