Нов скок на минималната работна заплата

Минималната работна заплата да стане 1077 лв. от 1 януари 2025 г., като ръстът й е с 15,4% или 144 лв. Това е заложено в проект за постановление на правителството. Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50% от средната заплата за период от 12 месеца назад.

„Правителството е задължено по закон да я направи такава. Директивата на ЕС обаче не е хармонизирана както трябва. Една директива дава възможности на държавата по определени маркери да достига определена цел“, коментира бившият социален министър Христина Христова.

Христова добави, че трябва да има минимална работна заплата и подчерта, че тя не е просто плащане, а представлява финансови средства за количество и качество на труд. „Добре е да са по-високи заплатите, но се получават дисбаланс. В едно предприятие млад инженер започва с 1200 – 1300 лв., а портиерът или чистачът от 2025 г. ще взимат 1077 лв. Усилията за договаряне на минималната работна заплата трябва да отидат на двустранно ниво – синдикати-работодатели“, каза още бившият социален министър.