Отново балетът „Дон Кихот“ в Бургас

Почитателите на балетното изкуство, които са пропуснали трите представления на балета „Дон Кихот“ през лятото на 2022 г., ще имат привилегията и естетическото предизвикателство да присъстват отново на спектакъл от най-висока класа на „Дон Кихот“ на 30 юни 2024 г. от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас. Събитието открива и Втория международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“.

Чудесната постановка на „Дон Кихот“ е на Галина Калчева – режисьор на внушителната мащабна балетна феерия по хореография на Мариус Петипа и Александър Горски. Великолепната сценография, пресъздаваща по самобитен начин испанския бит и колорит, е на Иван Токаджиев, напълно съответстващите с идеята на декорите ярките и атрактивни костюми са дело на Яна Дворецка, която е сътворила цели 82 оригинални сценични облекла за премиерата, ушити майсторски от гардеробиерките на бургаската опера; асистент-режисьор на внушителната постановка е Лина Пеева.

Колоритно и свежо ще е присъствието в мащабния спектакъл на възпитаниците на балетните класове на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас, участващи – изключително отговорно и в синхрон с майсторството на останалите изпълнители в красивите приказни сцени, в които властват дриадите – митичните горски създания, покровителки на дърветата.

На следващия ден – 1 юли, от 18 часа на сцената на Държавна опера – Бургас започва второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“, на името на примабалерината и дългогодишен директор на балетната трупа на Софийската опера и балет Сара-Нора Кръстева.  Престижният балетен форум, чието успешно първо издание бе също в залата на Държавна опера – Бургас, и тази година ще бъде акцент в лятната културна програма на крайморския град. За конкурса (1 – 6 юли 2024 г.) и съпътстващата балетна академия (1 – 9 юли 2024 г.) се очаква да пристигнат около 140 млади балетисти от няколко континента.

Водещ на конкурсните вечери и галаконцерта ще бъде обичаният телевизионен водещ Георги Любенов, който бе конферансие и на миналогодишната церемония по награждаването на лауреатите.

Конкурсните вечери на „Сара-Нора Прима“ са с начало 18 часа, а галаконцертът ще е от 19 часа на 6 юли 2024 г. в залата на Бургаската опера. Билети, които се продават на касата на Операта и каса „Часовника“.

Конкурсът има награден фонд 44 000 лева и се организира от Международна асоциация „Сара-Нора Прима“ и Държавна опера – Бургас, с финансовото съдействие на Министерството на културата и община Бургас.