Очакваме първите доставки на втечнен газ от терминала в Александруполис

От 1 октомври 2024 г. терминалът за втечнен природен газ в Александруполис вече е в търговска експлоатация. Съоръжението разполага с най-съвременна технология и е с максимален капацитет за регазификация от 5,5 милиарда кубически метра годишно.

Съоръжението в Александруполис се определя като един от най-важните енергийни проекти на европейско, регионално и местно ниво и може да се счете за най-голямото постижение на региона в последните години. Новият терминал ще позволи доставки на втечнен природен газ от САЩ, Катар, Египет и други държави, с което значително ще се повиши ликвидността в региона. Това ще доведе до по-конкурентни цени, както и до по-сигурни доставки с оглед предстоящата зима и войната в Украйна.

Терминалът е важен и с оглед „захранването“ на т.нар. вертикален газов коридор, който до известна степен се разглежда като алтернативно трасе на „Турски поток“ до Централа Европа, който ще работи на изцяло конкурентен принцип и по европейските правила за резервиране на капацитети.

Терминалът е проектиран, изграден и управляван от Gastrade, в която България е съсобственик – страната ни притежава една пета от газовия терминал в Егейско море, чиято дейност е на път да промени изцяло пазара на газови доставки.

Общо14 гръцки и международни компании участват в проекта с търговска цел, като са ангажирали почти целия капацитет на терминала поне до 2030 г. Количествата могат да осигурят доставки на природен газ освен за Гърция и България, за Румъния, Северна Македония, Сърбия, Молдова и Украйна,Унгария и Словакия.

Още преди дни от оператора на интерконектора с Гърция ICGB съобщиха, че газовата връзка от гръцкия Комотини до Стара Загора вече е готова да пренася суровина от терминала в Александруполис. ICGB работи по споразумение за междусистемно свързване с гръцкия газов оператор DESFA, като двата оператора имат ангажимента да осигурят сигурна, безопасна и ефективна оперативна съвместимост при търговската експлоатацията в новата точка на свързване.