Очакванията са, че догодина ще бъдем приети в ОИСР

Процесът по присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е навлязъл в решителната си фаза, предвид поставената цел за приключване на техническите преговори до края на 2025 г., каза заместник-министър Мария Ангелиева, съобщиха от Министерството на външните работи на сайта си.

В сградата на министерството вчера, 14 октомври 2024 г., под председателството на зам.-министър Ангелиева се проведе редовно заседание на междуведомствения координационен механизъм по присъединяването на страната ни към ОИСР. Механизмът включва всички министерства и други държавни ведомства, работещи по реализирането на този важен за България национален приоритет, посочват от ведомството.

В хода на заседанието бе направен преглед на актуалното състояние на процеса на присъединяване по отделни комитети и работни групи. Обсъдени бяха получените от ОИСР препоръки за последващи действия, доклади от завършени технически прегледи, както и планирани и вече предприети мерки в Националната пътна карта за привеждане на политиките към принципите и стандартите на ОИСР.