Очертава се повишение на цените на горивата

Нарастващото напрежение в Близкия изток, особено след последните военни действия между Израел и Иран, предизвиква сериозни икономически тревоги по целия свят. Влиянието на конфликта върху световните пазари започва да се усеща и в България, където цените на петрола и горивата вече реагират на глобалната несигурност. Само в рамките на няколко дни след последната ескалация цените на петрола се увеличиха с над 5%, като очакванията са за по-нататъшни колебания .

Близкият изток е основен източник на световните доставки на петрол, а конфликтите в региона традиционно водят до повишаване на цените на суровината. Нападенията срещу ключови петролни съоръжения или заплахите за сигурността на транспортните маршрути, като Ормузкия проток, водят до спад в предлагането и повишено търсене на алтернативни източници на енергия. В момента Иран и Израел играят централна роля в тези конфликти, което усложнява глобалната енергийна ситуация .

Ефектите от международните конфликти вече започват да се усещат и на българския пазар. Според експерти поскъпването на петрола на международните пазари ще доведе до покачване на цените на горивата в България. Това ще се отрази както на транспортния сектор, така и на общите разходи за живот на населението. Прогнозите сочат, че цените на бензина и дизела могат да се повишат с до 10% през следващите седмици, ако напрежението в региона продължи да ескалира.