Патриарх Даниил на Бъбрека в Рила призова към покаяние

Водоосвещението на Бъбрека, отслужено от патриарх Даниил се случва за първи път. То е част от поклонническото пътуване „Рилският Чудотворец“, което започна в София на 1 август 2024 г. в старинния столичен храм „Света София“, а приключва днес, на Преображение, със служба в храма на Рилския манастир.

Негово светейшество се качи на кон на 2282 метра надморска височина до третото по височина езеро на циркуса. Там патриарх Даниил бе посрещнат от десетки поклонници с тропара, посветен на свети Йоан Рилския. Той благослови миряните, отправили се на това поклонническо пътуване.

„Радва се сърцето на човек, когато вижда толкова души, които имат любовта към свети Йоан Рилски и подражават на неговия подвиг, макар в няколко дни, но посвещават това време именно на това да отправят молитва към светия Рилския чудотворец, към Бога, да вкусят мъничко от тази благодат, която той е придобил и която е станала извор на жива вода, към който се стремят от хилядолетия целокупният ни българския народ и много православни християни, които идват тук да приемат, да получат тази благодат, която св. Йоан Рилски изпросва от Бога“, каза патриарх Даниил.

Той призова през усърдието, молитвите и покаянието на поклонниците да се постави основа на покаянието на целокупния български народ. „Йоан Рилски никога не е преставал да ходатайства за всички нас, но ние не чуваме, ние не се обръщаме към Бога и ние не получаваме това, което той изпросва. Дай Бог така да занесете в домовете си сред приятели, близки, семейства тази радост, тази душевна чистота, нещо, което изключително много липсва в съвременния свят и което е светлина, която няма как да не се забележи от нашите ближни братя и сестри“, каза още патриархът. Той допълни че са нужни мир, спокойствие, човеколюбие, внимание и грижа за хората около нас.

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил пожела успешно приключване на поклонническия път и повече хора да тръгнат по този път и да се слави Божието име.

От 1 август 2024 г. пилигримите тръгнаха от София през планините, по маршрута, по който е преминал ковчегът с мощите на светеца. Участват духовници, епископи, свещеници, миряни, православни християни, които се отправят с молитва и песнопения по пътя на мощите на свети Йоан Рилски, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г.

В ранния следобед днес поклонниците ще преминат по Рилското било и ще започнат спускане към Рилския манастир. Походът продължава 8 – 9 часа. Очаква се към 19:30 часа поклонническото пътуване да достигне крайната си цел и участниците в него да се поклонят пред мощите на св. Йоан Рилски.

„До този момент поклонническият поход минава много добре. Хората са радостни, обнадеждени и с голямо желание продължават похода. Дойдохме до Паничище и се качихме до езерото Бъбрека. Отслужихме водосвет. Днес е последният ден. Помолихме се на Бог благополучно да стигнем до Рилския манастир за утрешния ден Преображение Господне“, заяви след водосвета патриарх Даниил.