Петър Кънев: Когато не се слушат експертите, стига се до сегашната криза

„Трудно е да се каже кой управлява България в това безхаберие, което цари, и за седми път за три години да отиваме на предсрочни парламентарни избори.“ Така отговори Петър Кънев на въпрос за управлението на страната ни в ефира на Дарик радио. Той обясни, че в икономическата комисия, която е ръководил в Народното събрание, са приети само две ратификации. По думите му няколко закона, които са били изключително важни и се отлагат от няколко години и по които вече текат наказателни процедури от Европейския съюз, отново не са били приети. „Те бяха заложени в дневния ред, но започнаха разправии и пак останаха на заден план“, обясни той.

Кънев коментира, че правителство трябва да има след тези избори. Като участник в заседанията на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество той обясни, че вече отвън гледат на нас с насмешка.

Социалистът обясни, че в дневния ред на НС се залагат законопроекти, след което в зала започва политическото надцакване. По думите му обстановката е влошена от промените в Конституцията, направени от хора, които нямат представа от конституционализъм и правова държава. „Над 50 становища имаше против тези промени, но те отговориха, че решението е политически. Когато се говори само политически и не се слушат експертите, се стига до ситуацията, в която сме сега“, категоричен бе той. Според него най-лошото е, че в резултат от всичко това българският гласоподавател е обезверен и не вярва, че някой ще работи за проблемите му.

Кънев бе категоричен, че риториката от последните парламенти трябва да бъде забравена, да се говори конструктивно и след изборите да е ясно на всички, че трябва да има правителство. „Декларативно всички са за това, но след изборите се сяда на масата, вадят се „кирливите ризи“ и накрая се казва „хайде пак на избори“, а държава боксува“, заяви той и подчерта, че остават нерешени редица въпроси, като подготовката ни за членството ни в Шенген, по Плана за възстановяване и устойчивост където са усвоени само една четвърт от средствата.

Попитан за данните за 18 млрд. дупка в бюджета, които надвишават търсения 3-процентен бюджетен дефицит, той коментира, че те са били оповестени в много неподходящ момент. Според него трябва след изборите да се седне на масата и да се реши как да се действа, като има три варианта – повишаване на данъците, което е непопулярна мярка и трудно ще мине през НС, орязване на разходи, което редовно се практикува, но стопира развитието на страната, и теглене на кредити, което е възможно. Според него ще се търси баланс между втората и третата мярка. „Ще е нужно стабилно правителство със силна подкрепа от партии, които не мислят за своето оцеляване, а за това на България“, категоричен бе икономистът.

По повод на чуждите инвестиции Кънев наблегна, че няма как да имаме големи очаквания преди да създадем по-добри условия за тях у нас – добра законова основа, проблемите им да се решават бързо, документите се вадят в кратки срокове. За малкия и микро бизнеса у нас, икономистът обясни, че трябва да има преди всичко намаляване на бюрократичната тежест и опростяване на охраната на труда.

Помолен като опитен политик и първи вицепрезидент на Българската федерация по волейбол да сравни управлението на страната с волейболен мач, той коментира: „В един мач правилата се спазват, защото ако ги нарушиш те наказват, а при второ нарушение може и да те изгонят, а в политиката правилата в последните години не се спазват.“ На въпрос дали трябва и в политиката да има наказания и ротация като в спорта, той отговори, че в политиката със сигурност е добре да има ротация, защото не е полезно за една страна която и да е партия да се задържа в управлението прекалено дълго.

Попитан в заключение за кампанията, която води лявото обединение, Петър Кънев заяви: „Усещането в тази кампания е различно, вървим обединени с колегите от левите партии и разчитам на добър резултат“.