Подводни проучвания в залива на Ченгене скеле

Започнаха подводните археологически проучвания в залива на Ченгене скеле. И тази година екипът на проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей в София извършва детайлни проучвания на морското дъно в близост до светилището от II – I в. пр. Хр. при нос Чироза, проучвано през 2020 и 2021 г. от съвместен екип на НИМ и РИМ – Бургас.

През настоящият сезон подводните археолози концентрират усилията си в зоната, където е потънал кораб от края на XVIII в. и началото на XIX в. с товар от луксозни стъклени съдове, изрисувани с червена боя. Още в първите дни на проучванията са открити няколко цели стъклени чаши и керамични съдове от късноелинистическата епоха.

Подводните проучвания традиционно са организирани от Регионален исторически музей – Бургас, който участва с експерти при изследването на находките. Финансирането на подводните проучвания за пореден път е дело на община Бургас. Благодарение на това бургаският музей вече притежава най-голямата колекция от стъклени съдове от началото на XIX в. в България.