Преди началото на отоплителния сезон в Бургас

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон „Топлофикация Бургас” АД напомня на своите абонати, че е необходимо вътрешните отоплителни инсталации в сградите, както и отоплителните тела в жилищата, да бъдат приведени в готовност за работа. За да се избегнат проблеми и да се осигури нормалното функциониране на вътрешните инсталации, е необходимо:

– да бъдат приключени всички ремонтни дейности по вътрешните инсталации;

– да се отстранят проблемите в сгради, в чиито мазета, абонатни станции, както и коридори, водещи към тях, са наводнени, замърсени или със затруднен достъп;

– вътрешните инсталации за отопление е необходимо да бъдат напълнени от упълномощеното лице, отговарящо за абонатната станция;

– вентилите на отоплителните тела трябва да се отворят на максимална степен 24 часа преди пускане на отоплението, за да не се налага допълнително обезвъздушаване.

С цел да се избегнат наводнения и щети в жилищата на клиентите, отоплението ще бъде пускано само в абонатните станции със запълнена вътрешна отоплителна инсталация. Клиентите, които желаят отоплението им да бъде пуснато, трябва да представят в съответните районни бази молба и протокол, подписан от 2/3 от живущите в сградата, жбслужвана от една абонатна станция.

 

Как става обезвъздушаването на отоплителните тела

Преди да бъде пуснато отоплението за първи път през сезона, е важно да се почистят радиаторите от мръсотия.

Всяко отоплително тяло се обезвъздушава само за себе си. Така, че ако все още не сте монтирали индивидуален обезвъздушител на радиаторите си, дружеството ви препоръчва да го направите. Това ще ви предпази от образуване на газова възглавница, а от там – до невъзможност за равномерно обтичане на радиатора от водата, което от своя страна води до намаляване на топлинната му мощност и невъзможност за качествено отопление на помещението. Може да оборудвате своя радиатор с индивидуален обезвъздушител, който да е автоматичен или ръчен, по избор на абоната.

 

Обезвъздушаване на инсталацията за БГВ

При липса на консумация на последната точка от вътрешната инсталация за битова гореща вода (БГВ) или спиране на студената вода поради някаква причина, се налага обезвъздушаване на въпросния щранг. За да няма проблеми с ползването на битовата гореща вода, съветваме клиентите си да монтират обезвъздушители на най-високата точка от инсталацията за БГВ. Без да има ангажимент към вътрешната инсталация съобразно границата на собственост, за да съдейства за отстраняване на проблема, „Топлофикация – Бургас“ АД извършва реконструкция по разпределителната мрежа на рециркулационната линия. Нужно е обаче да се знае, че душ-слушалките със stop-бутони водят до смесване и създават проблеми за качественото топлоснабдяване в имотите.

Има още един момент, който често води до проблеми с битовата гореща вода. Това са инсталациите, където има монтирани бойлери. Ние препоръчваме надеждно да се изолират бойлерите от инсталацията за топла вода посредством качествена спирателна арматура, което би изключило възможността от възникване на проблеми с качеството на водата, както и да се монтира възвратен клапан на водомера за топла вода.

 

Проверка на уредите за дялово разпределение

Преди началото на отоплителния период е нужно да се проверят уредите, които отчитат топлинната енергия в жилището (топломери, топлинни разпределители и водомери). В случай на констатиран проблем с електронните уреди, монтирани на радиаторите, е необходимо да бъде уведомен топлинният счетоводител, който отговаря за тяхната поддръжка, и при необходимост те да се подменят. Трябва да се знае, че законът задължава потребителите, които заменят уредите си, да избират задължително устройства с дистанционен отчет, които да са съобразени с изискванията на топлинния счетоводител.

 

Абонатната станция в сградите етажна собственост – правилна експлоатация

„Топлофикация Бургас” АД съветва своите клиенти да вземат мерки и да ограничат максимално достъпа до абонатната станция в сградата. Така ще се упражнява строг контрол върху всички манипулации, които се извършват там, ще се предотврати възможността за нерегламентирано ползване на топлинна енергия и ще се опазват съоръженията, от които зависи качественото и надеждно топлоснабдяване на всички имоти и коректното отчитане на консумираната топлинна енергия.

В сградата и входа следва да има избрано от собствениците лице, което да е обучено от районния техник как да действа в случай на авария във вътрешната отоплителна и/или топловодна инсталации. То е отговорно и за допълването и обезвъздушаването на инсталацията преди старта на отоплителния сезон. В случай, че има нужда от допълнителни инструкции, нашите специалисти по район са винаги на разположение за съдействие.

Топлофикационното дружество е задължено да обслужва топлопреносната мрежа и да поддържа и настройва съоръженията в абонатната станция, която е нейна собственост. Районните техници са единствените, които могат да поддържат и настройват съоръженията от абонатната станция в сградата и входа.

Ние извършваме и ежегодна предсезонна профилактика на съоръженията. Благодарение на усилията и мобилизацията на екипите на бургаската топлофикация преди началото на отоплителния сезон мощностите и трасетата ще бъдат изцяло в готовност за работа през зимните месеци.