Представиха в Бургас книгата на Васил Славов „Строфи на кръвта“

Като много важна книга за себе си, в която пренася историята на три поколения емигранти. Така българският писател и поет Васил Славов, който от години живее и работи в Питсбърг, в щата Пенсилвания в САЩ, представи книгата си „Строфи на кръвта“ в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас. В разговор, воден от издателя Румяна Емануилиду, той говори пред публиката в залата за огромния обем от документи и архивни снимки, които е събирал в продължение на години в подготовка на книгата.

„Строфи на кръвта“ обхваща пътя на неговия баща – писателя и преводач Атанас Славов, който по думите му получава препоръка за работа в Щатите от самия Кърт Вонегът, преминава през неговия личен емигрантски опит и достига до неговите наследници в САЩ. „Това са три поколения, които пренасят паметта с отговорност. Това е пренасяне, което гради и трупа тъга. Тъга, която ние като поети ще назовем“, заяви Васил Славов и допълни колко важна е литературната критика, която не е просто бръщолевене, а подготвя читателите и онези, опитващи се да пишат, в умението да разчитат тази тъга.

Авторът коментира, че в тази книга се съдържа желанието му да анализира завръщането, ако има изобщо такова и съществува ли възвръщане. „Аз мисля, че завръщане няма“, допълни той. В тази връзка той представи и най-новата си поетична книга „Ахав“, издадена преди броени дни, която Васил Славов описа като „тежка, болна, откровена книга от близо 210 страници поезия“. По нея поетът работи заедно с Румен Леонидов и художника проф. Станислав Памукчиев.

„Стихът не е бръщолевене. За мен поезията е чудовищен труд, отговорност, удар след удар и за нея трябва да се работи“, допълни поетът и цитира думите на Борис Христов, че „поезията трябва да оставя сълза в окото, драскотина в паметта“. „Всичко друго са празни приказки“, допълни той.