Президентът свиква КСНС

Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток. Необходимост от мерки“.

Напрежението в региона нараства с всеки изминал ден. За втори път в рамките само на шест месеца Иран атакува с балистични ракети Израел. От своя страна израелската армия продължава да нанася удари в Ливан, където във вторник, 1 октомври 2024 г., започна и сухопътна операция, насочена срещу силите на „Хизбула“.

Членове на Консултативния съвет за национална сигурност са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министърът на отбраната; министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи,министърът на финансите, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“, началникът на отбраната, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“, секретарят на Съвета по сигурността, по един представител от всяка парламентарна група.

В зависимост от обсъжданите въпроси по решение на Консултативния съвет за национална сигурност за участие в заседанията му могат да бъдат привличани и други държавни и политически лица.