Президентът утре ще издаде указ за назначаването на кабинета Главчев 2

Кандидатът за втори мандат служебен премиер Димитър Главчев предложи за вътрешен министър шефа на националната полиция Атанас Илков, който обаче съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в аванс свърза с Делян Пеевски и Бойко Борисов. Така Главчев не успя напълно да разсее съмненията, че и в новия служебен кабинет няма да има напрежение по линия на МВР, което има ключова роля в провеждането на изборите. Той обясни, че Илков е бил назначен в диалог с Радев и аргументира избора му с това, че не е имало други желаещи в МВР за поста.

Президентът Румен Радев съобщи, че във вторник ще издаде указ за назначаване на служебния кабинет, който трябва веднага след това да се закълне в парламента, и поредните предсрочни избори ще се състоят на 27 октомври 2024 г. Радев каза още, че очаква до края на седмицата служебният кабинет да излъчи кандидат за български еврокомисар. Главчев от своя страна обясни, че очаква предложения от Народното събрание.

В състава на новия служебен кабинет са направени още две промени. Сменени са министърът външните работи и на транспорта. Външен министър ще бъде сегашният заместник Иван Кондов. Досегашният транспортен министър Георги Гвоздейков не запазва поста си и ще бъде сменен от Красимира Стоянова.

В предложения кабинет ще има един вицепремиер – министърът на финансите Людмила Петкова.