Премиерът и службите установиха от въздуха, че няма проблеми с оградата на границата

Няма компрометирани участъци по инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската държавна граница, а и да има, те се отстраняват буквално за няколко часа. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев, който лично провери състоянието на преградното съоръжение, съобщи Правителствената информационна служба. Заедно с него бяха министърът на отбраната Атанас Запрянов, министърът на вътрешните работи Атанас Илков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.

С хеликоптер те направиха оглед по въздух на оградата, след което обходиха границата край Лесово, където се увериха в предимствата на работещата интегрирана система за видеонаблюдение. За частта от границата, където все още няма такава система, се очаква до 10 дни да бъде сключен договор с изпълнител за нейното изграждане, изтъкна директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.

Министър-председателят подчерта, че е очевидна необходимостта от засилване на националната ни сигурност по границите с оглед на очакваните рискове. Димитър Главчев посочи още, че проектобюджетът за догодина ще бъде представен на депутатите и ще им бъде обърнато внимание върху необходимостта от допълнителни разходи относно охраната на границата. Военният министър Запрянов увери, че армията ще продължи да помага в охраната докато е необходимо.

В същото време за обезпечаване поддръжката на инженерното възпрепятстващо съоръжение, прилежащия път, интегрираните системи за наблюдение е заявено необходимо финансиране в размер на 47 705 000 лева. Необходимо е допълнително финансиране в размер и на най-малко 60 000 000 за поддръжка на интегрираните системи, нови ръчни и мобилни термовизионни уреди за наблюдение, 15 нови мобилни системи за наблюдение, оборудвани с технически средства от ново поколение, както и за безпилотни летателни апарати.

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, съобщи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос през септември.