Препятствия пред Териториалните експертни лекарски комисии

Новите изисквания към болниците да разкрият Териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) очаквано се сблъскаха със съпротива. Сдружението на общинските болници смята да обжалва промените в съда, защото ги намира за невъзможни.

С нормативните промени всички държавни и общински многопрофилни болници бяха задължени да разкрият териториална експертна лекарска комисия. Същото изискване се въведе и за комплексните онкологични центрове. В тези от тях, които са университетски болници и/или търговски дружества със смесено държавно и/или общинско участие в капитала, се създават най-малко две териториални експертни лекарски комисии. Болниците трябваше да са изпълнили това изискване до 23 април 2024 г., след което да започне обучаване на новите членове в медицинската експертиза.

Целта на промените, започнати преди две правителства още при Асен Меджидиев – служебен министър на здравеопазването в служебните правителства на Гълъб Донев., беше да се удвои броят на комисиите, за да се облекчи натоварването на съществуващата система. За нея от години е известно, че е неадекватна на нуждите на хората. Тя обаче страда от хроничен дефицит на лекари, които имат желание да участват в комисиите, тъй като заплащането е мизерно, а трудът – неблагодарен. Поради това с промените беше въведено задължение кои лекари да участват в комисиите.

„Предлагаме с ТЕЛК-а да се стопират нещата на този етап”, коментира пред БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. По думите му е налице обективна невъзможност да се прилагат новите разпоредби за медицинската експертиза. „Трудът в България е право, не задължение. В постановлението е визирано, че в ТЕЛК комисиите трябва да влязат началници на отделенията. Няма кого да включа. Колегите при мен бяха категорични – просто си вдигаме чуковете и си отиваме,” обяснява д-р Тотев.

Друга ключова промяна беше случайното разпределение на заявленията, така че документите на един човек с увреждане от София могат да попаднат в Бургас примерно. Тази разпоредба има за цел да намали рисковете от корупция, както и да разпредели по-равномерно тежестта, тъй като сега има комисии, които са в пъти по-натоварени от други. Случайното разпределение обаче се отхвърля от пациенти и лекари, тъй като те си знаят, че каквито и облекчения да се въвеждат в системата за разглеждане на казусите само по документи, разкарването е неизбежно.