Присъдиха Нобеловата награда за мир за тази година

Нобеловата награда за мир тази година бе присъдена на японската организация „Нихон Хиданкио“. Отличието се връчва за нейните усилия за „постигане на свят, свободен от ядрени оръжия“.

Организацията е съставена от оцелели от бомбардировките с атомни бомби над Хирошима и Нагасаки, извършени в края на Втората световна война. Тогава загиват близо 120 хил. души, а още няколко хиляди са починали от изгаряния и последвали радиационни увреждания.

Норвежкият Нобелов комитет заяви, че с наградата за мир за 2024 г. за „Нихон Хиданкио“ се отдава почит на всички оцелели от атомните бомби, които „въпреки физическото страдание и болезнените спомени са избрали да използват скъпоструващия си опит, за да вдъхнат надежда и да се ангажират с мира“. „Те ни помагат да опишем неописуемото, да мислим немислимото и да разберем по някакъв начин неразбираемата болка и страдание, причинени от ядрените оръжия“, се казва в изявлението.

„Нихон Хиданкио“ е единствената японска организация на оцелелите от бомбардировките в Хирошима и Нагасаки. Тези хора са известни като хибакуша (Hibakusha). В сдружението членуват представители от всички 47 японски префектури (административни райони – б.ред). Всички служители и членове на „Нихон Хиданкио“ са оцелели хибакуши. Групата се занимава основно с усилия за предотвратяване на ядрена война и премахване на ядрените оръжия по целия свят, както и подобряване на настоящите политики и подпомагане на оцелелите от бомбардировките в края на Втората световна война.

Нобеловата награда за мир идва в момент на опустошителни конфликти по света, включително руската война в Украйна и конфликтът в Близкия Изток. Москва нееднократно отправя ядрени заплахи към Запада от началото на руската инвазия.

Миналата година наградата беше присъдена на хвърлената в затвора иранска активистка Наргес Мохамади за нейното застъпничество за правата на жените и демокрацията.