Продължават проверките в културното министерство

Проверките на театрите продължават и в момента, а Министерство на културата е дало констатациите си до този момент на прокуратурата. Двама души в министерство са замесени в схемите на театрите, стана ясно от думите на министъра на културата Найден Тодоров. „Чувствам се излъган, защото в случая не става дума за това, че някои институции са нарушили закона. Въпросът е много по-тежък. Въпросът е, че при положение, че това се случва, се хвърля петно върху абсолютно всички“, каза той.

„Открихме, че става дума не само за източване на заплати. Има игри с фирми, към които са се стичали стотици хиляди левове“, посочи Тодоров и допълни, че в моментасе разследва с какво са се занимавали тези фирми. Тази схема не може да стане без човек в Министерство на културата, категоричен бе той.

„Това, което се опитвам да кажа е, че системата за финансиране и по-точно СЕБРА (Системата за електронни бюджетни разплащания) изисква човек от министерството да потвърждава плащанията. В момента ние не знаем доколко тези хора, са действали небрежно или с умисъл“, допълни министърът на културата. Това е причината да са повикали инспектората на Министерския съвет да влезе в Министерство на културата.