Прокуратурата май се гласи да прибере и Доган…

Градската прокуратура в София е възложила на МВР проверка на твърденията, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е планирал убийството на Делян Пеевски. Това съобщава вестник „Сега“, позовавайки се на източници от държавното обвинение. Индиректно потвърждение дойде и от вътрешния министър Атанас Илков. Запитан дали има такава проверка в петък той отговори: „Доколкото от колегите разбрах, в действия по разследване по друго производство са постъпили данни, но към настоящия момент аз не мога да ги коментирам. Нека се запозная с това, което постъпило в полицията и ще ви отговоря. Който назован в сигнала, ще бъде призован. Всичко онова, което е посочено, ще бъде изяснено.“

Твърденията, че Доган иска убийството на Пеевски дойдоха от признанията на Джейхан Ибрямов пред приятеля му Мирослав Тодоров по делото за търговия с влияние срещу депутата, приближен до почетния председател: „Трябва да намерим някой да го гръмне“ (става дума за Пеевски), казал му Ибрямов. После продължил: „Ахмед Доган ми каза, че няма да е все така и че по-натам ще убият момчето, като имаше предвид Делян Пеевски. Вероятно ще го застрелят, като ми показа с пръсти формата на пистолет, но само да намерят парите за това.“

Разговорите между двамата са документирани със специални разузнавателни средства, за тях Тодоров разказал и на разпита си пред инспекторите от антикорупционната комисия. При последното им виждане основната тема била колко пари трябват на Ибрямов за изборите – както за „Алианса за права и свободи“, така и за неговата лична кампания в Шумен.

Ибрямов се оплакал, че в касата на партията имали само 10 000 лева, а за изборите му трябвали страшно много пари. Един-два милиона да се намерели, пак било нещо, макар че необходимите били 5 – 7 млн. лева. Двамата се уговорили да се срещнат още на следващия ден – 26 септември 2024 г., а през това време Тодоров щял да види какво можел да направи.

На втората среща Тодоров успокоил Джейхан Ибрямов, че търсил “тези бонбони” (вероятно хора, които могат да дадат пари за изборите – б.р.), но били в Дубай и в края на идната седмица щели да дойдат. Бизнесменът се поинтересувал какви били “вижданията” и “очакванията”. Джейхан Ибрямов го уверил, че в замяна на парите, които се получат, имало няколко големи обекта в отбраната, които можели да им ги пуснат веднага на пряко сключване с 30% авансово плащане. Ставало дума за строително- ремонтни дейности на хангари, като единият от обектите бил във Варна.

Третата среща е на 2 октомври при предаването на белязаните 100 хил. лв. на паркинга. От разговора, записан със СРС, се разбирало, че тези пари трябвало да се използват от депутат в неговата кампания в Шумен.

По време на заседането на Апелативния съд, който потвърди ареста на Ибрямов, прокурорът Детелин Георгиев заяви: „Налице са данни и за други престъпления от общ характер, а именно срещу политическите права на гражданите (за покупка на гласове), както и за престъпление против личността, а именно по смисъла на чл. 117.“ Член 117 от НК е съотносим към „приготовления за убийство“.