Протести към постановката на Джон Малкович на „Оръжията и човекът”

За този сезон в Народния театър „Иван Вазов” е планирана грандиозна гавра с България, с българския народ и с жертвите в Сръбско-българската война от 1885 г.! Многократно сваляната от сцена и освирквана от български студенти пиеса „Оръжията и човекът” на ирландеца Бърнард Шоу от далечната 1894 г. осмива подвига на българите при Сливница, изкарва войниците ни пияници, а народът ни – варварски, неграмотен, прост и некъпан.

Храбреците, които защитиха обединеното отечество, в пиесата обличат костюмите на смехотворни персонажи, а подвигът им е обърнат в комедия! Тази комедия идва в България, а за подигравките към народа и армията ни се очаква да ръкопляскаме!

Това е открита инсинуация срещу страната и народа ни, зъл цинизъм и гавра с хилядите жертви, паднали по фронтовете за свободата и съединението на родината, написаха от Съюза на българските писатели.

Ето пълния текст.

„Въпреки протестите, предупрежденията и възмущението, което хора от различни възрасти и слоеве на нашето общество отправиха към упълномощените власти, представителите на отговорната държавна администрация с типичното си за такива случаи бездействие, с недомлъвки и конспиративни ходове допуснаха на сцената на Народния театър „Иван Вазов” да бъде поставена антибългарската пиеса на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът” под режисурата на Джон Малкович.

В официалните отговори на заявеното от Управителния съвет на Съюза на българските писатели становище съответните държавни органи си измиват ръцете с лицемерното обяснение, че законната им намеса щяла да се изтълкува като „цензура” и накърняване на „творческата свобода”.

С подобни дежурни увъртания управленците си затвориха очите за този срамен и оскърбителен за народа ни акт. Друг въпрос е коя е причината за такова поведение – нечия външна воля, политиката на отродителство или традиционната корупция, която тресе напоследък българския театър?

Ние, българските писатели, сме наясно, че изборът точно на тази пиеса от пъстрото драматургично творчество на Б. Шоу не е случаен. Това е открита инсинуация срещу страната и народа ни, зъл цинизъм и гавра с хилядите жертви, паднали по фронтовете за свободата и съединението на родината.

Мястото на такива „творби” не е в България.”