Путин предлага мирен план на САЩ

Появиха се данни за предполагаем мирен план на Владимир Путин за прекратяване на войната в Украйна. Руският президент е готов да сподели суверенитета над Крим с Украйна, за да сложи край на войната.

Според руски и украински източници, Путин е изпратил вътрешния си министър Владимир Колоколцев в САЩ с новите предложения. Въпреки че е санкциониран, Колоколцев е бил допуснат в САЩ привидно за участие в среща на полицейските началници в ООН. Това му е позволило да пътува до Вашингтон с ВИП самолет от президентския флот на Путин, за да предаде на американското правителство истинските искания на руския лидер за мирно споразумение.

Водещият украински телевизионен журналист Дмитрий Гордон заяви, че е получил подробности за мирния план от „разузнавателни източници“.

Сред руските искания са пълното изтегляне на украинските войски от Донецка и Луганска област, които в момента са частично анексирани от Русия.

Москва ще предаде на Украйна Запорожската атомна електроцентрала и близкия град Енергодар.

Планът ще разгледа и евентуалното прехвърляне на Херсонска и Запорожка област под контрола на Украйна.

За Крим се предвижда да стане „специално демилитаризирана административна територия с двойно подчинение на Украйна и Руската федерация“.

Киев също така ще контролира „демилитаризирана зона“, широка 62 мили, по поречието на река Днепър.

Максималният размер на украинската армия ще бъде определен със закон, а на страната ще бъде забранено да се присъедини към НАТО, но Путин няма да блокира присъединяването на Украйна към ЕС.

Западът ще отмени санкциите върху руския петрол и газ, както и върху банковия сектор.

Няма официален коментар от страна на САЩ, Русия или Украйна относно предполагаемите задгранични контакти във връзка с посещението на Колоколцев.

Любопитното е, че самолетът на Колоколцев е видян заедно със самолета на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп при пристигането му във Вашингтон. Тръмп заяви, че може бързо да спре изтощителната война, ако бъде преизбран, и намекна, че това би включвало Украйна да отстъпи територия в замяна на гаранции за сигурност, които не са свързани с членство в НАТО.