Радев поясни защо отказа да присъства на срещана на НАТО във Вашингтон

Едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и да е работил за модернизацията на Българската армия, за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Точно затова считам, че правителството дължи обяснение на всички граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Той подчерта, че не е съгласен с ангажимента за конкретна финансова помощ, не малка, и то за въоръжение за Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на армията ни, преди да сме получили заместващи образци.

Държавният глава посочи, че не приема правителството да превръща България в безсрочен донор за войната в Украйна до крайна победа. По думите му не е ясно какво означава крайна победа, какво ще ни струва като време, пари, ресурси и риск, защото рискът за нас расте с всеки изминал ден от тази война.

Радев отбеляза, че не е заставал никога зад безгръбначни позиции. Той поясни, че именно заради това е отказал да отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Президентът не посочи кога ще връчи втория проучвателен мандат. Според него вероятността да няма редовно правителство, расте с всеки изминал ден. Август месец не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито е добре да имаме избори до края на септември, допълни той.