Рамадан Аталай – „Не трябва да се допуска да бъде изкривен моделът „Доган“

Движението за права и свободи днес, 3 юли 2024 г., изключи единодушно Рамадан Аталай от парламентарната група. Основание за това е, че на 28 юни 2024 г. Областният съвет на ДПС в Пловдив е взел решение да свали доверието си от народния представител. Причината, която се посочва, е, че на последните парламентарни избори ДПС има 6 хиляди гласа в областта при 12 хиляди на предишния вот. Според Областния съвет на ДПС в Пловдив единственият виновник за това е Рамадан Аталай.

Самият Аталай днес, 2 юли 2024 г., заяви пред медия, че Ахмед Доган е разпоредил да не се подкрепя предложеното правителство на ГЕРБ-СДС. „Има разпореждане от почетния председател на ДПС – д-р Ахмед Доган – парламентарната група да не подкрепя правителството, предложено от ГЕРБ. С ДПС не са водени никакви преговори, не е обсъждано участието ни в бъдещия кабинет. Убеден съм, че колегите няма да престъпят волята на д-р Доган“, каза Рамадан Аталай.

Според него в създалата се ситуация в ДПС е невъзможно да се продължи напред без официалната позиция на почетния председател и не трябва да се допуска да бъде изкривен моделът „Доган“, който скрепява партията години наред. „Възникналият спор е принципен, не между мен и Делян Пеевски. Това е спор как да бъде управлявана партията“, каза още Аталай.

По думите му, отношенията между Ахмед Доган и Делян Пеевски са в разрив, а Пеевски управлява партията като еднолична фирма и отстранява хора, близки до почетния председател. Според Аталай Пеевски има склонността да се разделя с хората, с които е работил, с гръм и трясък. Той не изключи възможността Пеевски да използва и службите за оказване на политическо влияние.