Рая Назарян за ситуацията в Близкия изток

Председателят на Народното събрание Рая Назарян присъства на възпоменателна церемония в Централната софийска синагога по повод първата годишнина от терористичното нападение на „Хамас” срещу мирни граждани на Израел. Събитието беше организирано от посолството на Израел в България и организацията на евреите „Шалом”.

За тази една година осъзнахме най-важното, а именно че мирът не е даденост, мирът е висша ценност, която трябва да се отстоява всеки ден, отбеляза пред присъстващите Рая Назарян. Тя посочи, че сме свидетели на поредния цикъл на ескалация на напрежението в Близкия изток – ескалация, която може да се окаже драматична и с непредвидими последици. Днес повече от всякога е необходима намаляване на напрежението – не само заради мира в Близкия изток, но и заради мира в целия цивилизован свят, заяви Рая Назарян.

През изминалата година България нееднократно заяви своята солидарност и съпричастност с народа на Израел, припомни председателят на парламента. Рая Назарян отбеляза, че България подкрепя и ще продължи да подкрепя всяко конструктивно усилие на международната общност, насочено за осигуряване сигурността на Държавата Израел, гарантиране на регионалната стабилност и установяването на траен и справедлив мир в региона на Близкия изток. Тук е моментът и да заявим отново нашата привързаност към ценностите на свободата, върховенството на закона, демокрацията и мира, завърши изказването си Рая Назарян.