Споразумения на Европейския съюз с Украйна

Европейският съюз сключи три споразумения с Украйна за сътрудничество в областта на сигурността и дългосрочна подкрепа. Документите бяха подписани по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел от украинския президент Володимир Зеленски, както и от председателите на ЕК и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Споразуменията предвиждат нов механизъм за справяне с кризи, включително засяга случаи, ако Русия реши да използва ядрени оръжия при настоящата война в Украйна или осъществи нова инвазия след края на настоящата. Тогава трябва да се проведат консултации по искане на която и да е от страните и да бъде обсъдена възможна подкрепа.

С договора блокът от 27 страни се ангажира да продължи да оказва военна, финансова, дипломатическа и хуманитарна подкрепа на Украйна в дългосрочен план. Това включва обучения на украинските сили, както и по-тясно сътрудничество между украинската и европейската отбранителна промишленост и борба срещу дезинформацията и кибер атаките.

Един от ключовите ангажименти е да се „ускори и засили предоставянето на цялата необходима военна помощ“. Но в документа от 12 страници се споменава само финансирането за 2024 г. чрез Фонда за подпомагане на Украйна, който е на стойност 5 млрд. евро, без допълнителни ангажименти за следващите години.

В документа е написано, че „до 2027 г. може да се предвиди по-нататъшно сравнимо годишно увеличение въз основа на нуждите на Украйна и при спазване на политическите насоки на Съвета“. Той обаче не е правно обвързващ, а е по-скоро политическа декларация.