Спортните площадки в училищата може да се ползват от всички

В следобедната пленарна сесия на Годишната среща на местните власти, която се провежда в к.к. „Албена“ и е организирана от Националното сдружение на общините в Република България, бяха представени добри практики в Бургас.

Общинският съветник от Бургас Васил Загорчев запозна колегите си с действията на кмета, общината и директорите на училища за свободен достъп до училищните дворове. Той информира, че кметът е издал заповед за това и всеки може да ползва спортните площадки и училищните дворове. Директорите на общинските училища осигуряват достъп до съоръженията и организират контрола върху тези дейности. При нарушения, като вандалски прояви и непристойно поведение, се уведомяват контролните органи.

Загорчев посочи и част от предизвикателствата, пред които са изправени. „Едно от тях е замърсяването на спортните игрища. Другото е увреждане на уредите и съоръженията. Още едно предизвикателство е ниската разкриваемост на нарушителите“, каза общинският съветник и добави, че се наблюдават и положителни тенденции, като намаляване на броя на случаите на увреждане и на замърсяване. „Наблюдаваме едно самосъзнание. Това е бавен процес, но е нашата цел“, каза още той. Васил Загорчев отбеляза и повишения брой спортуващи ученици.

„Според нас това, което правим, си заслужава. Знам, че този модел не всеки може да го приложи в своето населено място, но можем да сме гъвкави в това нещо“, каза той на колегите си.