Съветът на Европейския съюз заседава днес в Люксембург

Съветът на ЕС ще обсъди днес на заседание в Люксембург актуалното състояние на прилагането на Шенгенското законодателство от България и Румъния. Министрите на вътрешните работи ще разговарят и за сегашното състояние на Шенгенското пространство.

Европейската комисия ще представи доклад за Шенген с данни от последните две години. В документа ще бъдат очертани заплахите за общото пространство без гранични проверки. Министрите ще обсъдят също въпроса за повишаването на устойчивостта на външните граници на Европейския съюз.

Унгарското председателство на Съвета на ЕС ще представи данни за актуалното състояние на пълното приложение на Шенгенското законодателство в България и Румъния, се посочва в дневния ред на заседанието. Отбелязва се, че нашата страна и Румъния бяха приети в Шенген с решение на Съвета на ЕС от миналата година, като от пролетта на тази година отпаднаха проверките по морските и въздушните шенгенски граници на двете държави.

Румъния и България влязоха в Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници на 31 март т.г. Причината за частичното присъединяване е ветото, наложено от Австрия – единствената страна членка на ЕС, изразила възражения, водена от опасения за приток на кандидати за убежище.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви по-рано тази седмица в Страсбург по този повод, че председателството се стреми да включва темата в дневния ред на вътрешните министри. По неговите думи засега Австрия все още не е променила позицията си и остава единствената, която не е готова да осигури необходимото единодушие за по-нататъшно решение.