Съдия Дишева призова Сарафов да каже дали не е деветото джудже…

„Надявам се, че и тази кандидатура и избор няма да е толкова предвидим като на Иван Гешев. Моделът на Сарафов вече прилича на този на предшественика му“, каза съдия Атанаска Дишева, член на съдийската колегия на Висшият съдебен съвет, по повод единствената номинация за главен прокурор.

„Сегашното прилича на това, което вече сме гледали, в което сме участвали. Един човек да се обърне на 180°, тъй като Сарафов миналата година ясно обяви, че няма да се кандидатира за главен прокурор. Със сигурност при едно от изказванията или в една от хипотезите не е искрен и не знам коя – дали тази, когато е казал „няма да се кандидатирам при никакви обстоятелства, няма да участвам в процедурата“  или в сегашното си съгласие за участие“, каза тя.

Само трима души са номинирали Сарафов за главен прокурор, което не променя кой знае колко същността на нещата, добави Дишева. „Това са същите хора в прокурорската колегия, които за много кратък период от време промениха отношението си към Иван Гешев и от така най-добрият главен прокурор от техни изказвания скоропостижно се превърна в човек, който не може да продължи да изпълнява длъжността на обвинител номер едно“, обясни тя.

Съдия Атанаска Дишева посочи, че по случая „Осемте джуджета“ няма никакво движение и тя не знае как и дали Сарафов ще се справи с него. Следващият случай, който се нуждае от разясняване, е този с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Тези случай се отнасят до функционирането на цялото общество, смята съдия Дишева.

Тя призова Борислав Сарафов да даде обяснение пред обществото и за снимката си с Петьо Петров-Еврото (при ресторант „Осемте джуджета“ двамата се здрависват с широки усмивки). Има информация, която се нуждае от сериозни обяснения и разследвания, която се дължи не само в рамките на процедурата по избор на нов главен прокурор, а и на самото общество, подчерта съдия Дишева.