Тибетски монаси идват в Бургас

Тибет, често наричан „Покрива на света”, притежава богата и мистериозна история, която пленява света от векове. Неговата уникална смесица от култура, религия и природна красота също поражда мистика, която продължава да интригува историци и изследователи.

В продължение на три дни, от 6 до 8 юли 2024 г. Бургас ще бъде домакин на поредица от интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока. В морския град пристига делегация от Фондация за хималайска култура, която включва Лобсанг Фънтсок, председател на фондацията, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и хилядолетна традиция.

Така бургазлии и гостите на града ще имат възможност да се докоснат до древното изкуство на Тибетската пясъчна мандала, енергийна рисунка, която представлява медитация, молитва, хармония; до автентични танци на тибетски и хималайски монаси, традиционен астрологичен сеанс със зарове „мо”, ръчно изработени ароматни пръчици, органични тибетски парфюми и пеещи купи.

Инициативата се организира от фондация „Калпатару” с председател Виктор Францес и е подкрепена от община Бургас.

Тридневното събитие ще се проведе в КЦ „Морско казино”. Откриването е на 6 юли 2024 г., събота, от 10 часа в зала „Георги Баев”.

В залата ще  бъде разположен малък базар с ръчно изработени ароматни пръчици, органични тибетски парфюми и пеещи купи, както и щанд с книги на български език с културна и духовна тематика от издателство „Калпатару”.

 

Фондация „Калпатару”, основана през 2013 г. е международна неправителствена организация. Наречена на митичното дърво, изпълняващо желания, фондацията има за цел да популяризира изкуствата, красотата и познанието, подобрявайки качеството на живот чрез различни инициативи, като провеждане на разнообразни събития и курсове, публикуване на книги и създаване на филми. Целта на „Калпатару” е да оставя трайно наследство от красота и хармония.