Толсистемата вече ще информира и за застраховката „Гражданска отговорност“

От 10 октомври 2024 г. насам Камерите на толсистемата по пътищата вече следят и за неплатена застраховка „Гражданска отговорност“. Министерството на вътрешните работи (МВР) може да извлича информация от електронната система за събиране на пътни такси за преминаващите автомобили.

Достъпът до базата данни се осъществява чрез съществуващ комуникационен канал за обмен на данни между толуправлението и МВР, което прави процеса по правоприлагане по-бърз и ефективен. Планира се и допълнително разширяване на възможностите, така че камерите да могат да се ползват и за проверка на годишните технически прегледи на превозните средства. „Това ще допринесе за повишаване на безопасността на пътя чрез осигуряването на по-добър контрол върху техническата изправност на автомобилите“.

От страницата на националното толуправление става ясно, че по пътищата на България функционират 295 стационарни камери и 105 автомобила. Те следят денонощно чрез разчитане на регистрационния номер на автомобила и проверка в системата, дали е заплатена съответната пътна такса, е-винетка или толтакса.