Турция осъжда израелската военна операция в Ливан

Съветът за национална сигурност на Турция се проведе вчера и продължи до късно през нощта. Заседанието в двореца „Бештепе“, председателствано от президента Реджеп Тайип Ердоган.

След него Дирекцията по комуникации публикува декларация от пет точки по главните въпроси, обсъдени на заседанието.

В декларацията е посочено, че Турция отново потвърждава подкрепата си за Ливан на фона на „нечовешките“ атаки на Израел, довели до смъртта на огромен брой хора, както и до разселването на десетки хиляди за по-малко от две седмици.

Съветът за национална сигурност на Турция осъди Израел за обявяването на генералния секретар на ООН „за персона нон грата“, като определи това като пореден пример за пренебрегване на международното право от страна на Израел.

Съветът изтъкна, че Турция полага големи усилия в опит да бъде прекратен „геноцидът“ срещу палестинския народ, като се застъпва за незабавно прекратяване на огъня и траен мир в палестинските територии. Съветът призова международната общност, по-специално Съвета за сигурност на ООН, да предприеме бързи действия, за да предотврати разпространението на конфликта в региона.

Съветът също така изтъкна ангажираността на Турция в насърчаването на постигането на трайна стабилност в Средиземно и Егейско море.