Унгарският премиер се срещна с Путин, от ЕС го смъмриха

Руският президент Владимир Путин е заявил на Виктор Орбан, че е готов да обсъди „нюансите” на мирните предложения за прекратяване на конфликта в Украйна по време на срещата си с унгарския премиер в Кремъл. „Надявам се, че ще имаме възможност да обменим мнения и за изграждането на двустранни отношения в тази трудна ситуация и, разбира се, да говорим за перспективите за развитие на най-голямата европейска криза, имам предвид в украинско направлнение”, е казал Путин на Орбан.

От 1 юли 2024 г. Унгария председателства Съвета на Европейския съюз. На следващия ден Виктор Орбан пристигна в Киев и проведе преговори с украинския президент Володимир Зеленски, на които предложи прекратяване на огъня и преговори с Владимир Путин. Зеленски не отговори на предложението на Орбан.

Мисията на унгарския премиер обаче предизвикаха разнопосочни оценки и коментари. „Според нас само с единство може да се постигне справедлив мир в Украйна”, заяви днес, 5 юли 2024 г., говорител на Европейската комисия по повод посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва. Той уточни, че този ход не е бил съгласуван и Орбан не бил упълномощен в случая да представлява Европейския съюз, макар неговата страна да пое председателството на Съвета на ЕС.

Всички в ЕС искаме мир. Обсъждането на решение изисква участието на Украйна. Най-доброто решение е руските войски да се изтеглят от Украйна. Председателството не представлява ЕС във външните отношения, добави говорителят.

Европейската политика е много ясна и е подкрепена от всички европейски институции. Посещението на Орбан в Москва поставя под въпрос пътуването на Европейската комизия до Будапеща, което беше насрочено за есента. То подкопава европейското единство и не цели постигането на мир, обобщи говорителят.