Уроците по народни танци, организирани от Жечо Станков, станаха бургаска традиция

Хора от целия град отделиха от своето време миналата неделя да участват в събитието в най-големия жилищен комплекс на Бургас „Меден рудник. Там, в спортната зала „Никола Станчев“, се проведе открит урок по народни танци. Инициативата се организира по идея на Жечо Станков – кандидат за народен представител и втори в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящите парламентарни избори, който през годините успя да превърне събитието в традиция и хора от целия град днес бяха в най-големия бургаски комплекс. Урокът, в който се включиха над 100 души от всички възрасти, бе ръководен от Марио Егов – главен художествен ръководител на Професионалния фолклорен ансамбъл „Странджа“ – Бургас.

„За мен е голямо удоволствие за пореден път да организирам това събитие и съм радостен, че отново виждам толкова много хора в спортната зала. Българските народни танци зареждат с прекрасни емоции. Те са част от нашия народен дух”, каза инициаторът Жечо Станков преди началото на събитието.

„Благодаря на всички, които се включиха в открития урок по народни танци. Фолклорът е душата на България и ние сме тези, които трябва да го пазим и предаваме на следващите поколения. Нека винаги помним откъде сме тръгнали и какво ни обединява! Пожелавам ви успешна и изпълнена с енергия седмица!”, допълни народният представител.

На 12 май 2024 г. пак по инициатива на Жечо Станков отново имаше мащабен урок но народни танци. Тогава многолюдни български хора се извиха на площад „Тройката“ в центъра на Бургас, като на тях се хванаха млади и възрастни. Този урок вече се превръща в истински празник на българския фолклор, настроението е приповдигнато и хората се включват с много ентусиазъм. Сред хваналите се на хорото имаше както представители на клубове в града, така и случайни минувачи.

Стъпките тогава показваше доц. д-р Ивайло Иванов, а урокът премина с участието на Лазар Налбантов, Ирена Станкова и оркестър „Жарава“.

„Целта ни е това събитие да го превърнем в традиция, защото така пази българщината“, обясни тогава организаторът Жечо Станков.

 

Жечо Станков е роден на 4 август 1982 г. в Бургас. По образование е магистър по икономика  от университета в Регенсбург, Германия. Работил е като маркетинг директор, както и като  консултант по енергийни проекти. Той е съосновател и секретар на „Българска асоциация компресиран природен газ“. Бил е председател на Българския енергиен холдинг, както и зам.-министър на енергетиката във втория кабинет на Бойко Борисов. Народен представител от 44-то Народно събрание досега в парламентарната група на ГЕРБ-СДС.