Черно море е все по-застрашено

„Има строго защитени зони в Черно море, в които не се допуска никаква дейност – риболов, добив на каквото и да било, реално е като резерват, но това не се спазва, а и контрол няма“, обясни координаторът на „Грийнпийс“ за България Мартин Томов. Той даде пример за нарушения на забраните, които съществуват и в момента – като в района на Маслен нос. „Извършва се дънно тралиране, което е вредно за морската екосистема, големи мрежи изравят всичко там, голяма част от дъното е нарушено от тази практика, която е забранена“, посочи гостът.

Томов обясни, че морският живот е под повърхността, която виждаме. А условията в Черно море са такива, че животът е по-близо до брега, в първите 100 – 200 метра, отколкото в останали морета. В България има само един морски резерват, който е обявен за такъв през 1941 г. „Не се правят обаче изследвания, за да се види къде морето трябва да се защити“, уточни представителят на „Грийнпийс“.

Той е категоричен, че Черно море с всяка година е все по-застрашено. „След войната в Украйна има доста промени в екосистемата. Ето – делфините промениха своето поведение, бяха забелязани много изхвърлени мъртви тела на делфини в румънски и български води по време на войната. Газов проект в Румъния също много ще застраши екосистемата“, подчерта Томов.

Той коментира като нещо обичайно позеленяването на Черно море: „Получава се заради фитопланктона, който расте заради вещества, които се изхвърлят в морето, унищожава останала част от живота в морето и ограничава местата, в които морските видове могат да оцеляват. Хубавото, че морето има способността да се самопречиства.“

В момента се събира подписка за петиция за обявяване на строго защитени морски зони в Черно море. Очакванията са до 4 – 5 месеца тя да бъде внесена в НС.