Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в света

До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарасне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и  Бургас. Поради това българските учени предупреждават, че климатичните промени в Черно море ще доведат до съществени влияния върху екосистемата и биоразнообразието в района.

Прогнозите за климата в Черноморския регион през XXI век сочат, че са възможни два сценария за Черно море – песимистичен и реалистичен. „И по двата сценария ще има нарастване на температурите за летните месеци. Особено опасно е, ако се случи песимистичният сценарий. Тук става дума за нарастване на средни сезонни температури с над 7 градуса на места“, заяви доктор Лилия Бачева от Националния институт по метеорология и хидрология. „Общо взето, в цялата територия на страната се очаква нарастване на средните температури. Имаме асиметрия – по-бързо нарастване на минималните температури спрямо максималните като ръст“, обобщи тя.

Доц. Елисавета Пеева от Софийския университет също очерта сценарии за Черно море: „Песимистичният сценарий – морето е по-хладно от околната среда, докато при по-вероятния сценарий се оказва по-топло от околната среда. Можем да видим и какви горе-долу температури се очакват. Те ще са от порядъка на 1 – 2 градуса над нормалното“. Независимо, че климатичните симулации не показват значително повишаване на нивото на водата в Черно море, доц. Пеева препоръчва да се вземат мерки.