Ще се прави реконструкция на вълнолома в Бургас

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ започва реконструкцията на стария вълнолом в Бургас. Проектът е одобрен и ще бъде реализиран по Програма „Транспортна свързаност 2021 – 2027 г.“ Продължителността на проекта за рехабилитация на вълнолома в пристанище Бургас е 38 месеца, а безвъзмездната финансова помощ, осигурена по програмата, е малко над 38 000 000 лв. Вече е обявена и процедура за избор на изпълнител.

Реализацията на проекта е насочена към реконструкция и модернизация на стария вълнолом на Бургас, който вследствие на годините е със силно компрометирана и нарушена конструкция, поради природните явления, като силни ветрове, големи вълни и нарушената бронировка от изкуствените елементи.

Предвидено е увеличаване на височината на вълнолома и обновяване на конструктивните му елементи. Посредством изпълнението на проекта ще се подобри не само основната функция на вълнолома да осигурява спокойна водна повърхност в пристанищната акватория на пристанище Бургас, но и ще се добави изцяло нова функционалност – пешеходна алея със свободен достъп.